Imatge Mariona Masferrer
Cicle de conferències a la Universitat de Manchester
per Mariona Masferrer - Wednesday, 23 December 2009, 11:31
 
La setmana passada es va tancar el cicle de xerrades que s’ha organitzat al Departament d’Espanyol, Portugués i Estudis Llatinoamericans de la Universitat de Manchester. La roda d’activitats va ser inaugurada per Dominic Keown (Universitat de Cambridge), que ens va acostar l’essència de la cultura valenciana a través de la filmografia de Luis Garcia Berlanga, i per Teresa Vilaròs (Universitat de Aberdeen), que ens va parlar sobre la producció cinematogràfica de Luis Lucia i la creació i desenvolupament de mites a la pantalla. Aquesta sessió va ser la primera d’un petit cicle sobre cinema valencià que tindrà continuació la primavera que ve amb una aproximació a les produccions documentals.

Seguidament vam tenir la visita del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Jordi Mas, que va impartir la conferència “Dubbing Japanese anime into Catalan: some translation and cultural aspects”. Jordi Mas va tractar, des de la doble vessant d’investigador i de traductor professional, l’entrada a Catalunya de les primeres produccions japoneses, sobretot a través de TV3, i la bona acollida que van tenir séries com Bola del Drac, Shin Shan o Arale, i com calia tractar els aspectes més directament relacionats amb el transvasament cultural de l’anime japonés al català. Prèviament a això, va revisar la política lingüística dels mitjans audiovisuals catalans i els processos més directament vinculats amb la busca del model de llengua dels formats televisius.

L’ultima conferència va ser impartida per Gala Pujol, directora de l’ International Festival of Movement on Screen - Moves, i que sota el títol “Breaking grounds: Catalonia pioneering in Videoart and New Technologies” va oferir un panorama de la novíssima creació audiovisual a Catalunya. Gala Pujol va fer una introducció teòrica a les diverses modalitats ressenyades, MediaArt, New mediaArt, NetArt i va revisar els noms més rellevants del panorama català, des de l’entrada del videoart a Catalunya als anys 70 fins a les fases posteriors de promoció pública i d’internacionalització de les creacions fetes actualment a casa.

Totes aquestes activitats han estat organitzades amb el suport de l’Institut Ramon Llull i s’emmarquen en la Northern Research Network in Catalan Studies, una xarxa de nova creació formada per les universitats del nord d’Anglaterra amb estudis de català que intenta potenciar la investigació de temàtica catalana feta pels seus membres i extrapolar-la a tota la comunitat acadèmica i públic en general.


Notícia enviada per Adrià Castells, professor de català a la Universitat de Manchester.