Imatge Neus Crisol Milian
PATRIZIO RIGOBON OBTÉ EL PREMI POMPEU FABRA A LA PROJECCIÓ I DIFUSIÓ DE LA LLENGUA CATALANA 2009
per Neus Crisol Milian - Tuesday, 22 December 2009, 11:53
 

Patrizio Rigobon

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va presidir ahir al vespre al Palau de la Generalitat l’acte de lliurament dels Premis Pompeu Fabra 2009, instituïts l’any passat per la Secretaria de Política Lingüística amb l’objectiu de reconèixer i premiar les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana i, fent públic aquest reconeixement, fomentar l’acció de la societat civil en l’impuls del català en els sectors de regulació privada.

Els guardonats en l’edició d’enguany han estat, per a cadascuna de les cinc categories establertes: en l’àmbit de la comunicació i noves tecnologies, l’empresa Google; en l’àmbit socioeconòmic, l’empresa Galetes Trias, pel que fa a la projecció i difusió de la llengua catalana, Patrizio Rigobon; el premi a la trajectòria professional, científica o cívica per a Isabel-Clara Simó i, finalment, el guardó a la incorporació a la comunitat lingüística catalana ha estat per Giovanni Castro.

Patrizio Rigobon v a néixer el 1959 a Mogliano Veneto, a la província italiana de Treviso. Es va llicenciar en Filologia Hispànica l’any 1984 a la Universitat de Venècia i posteriorment, el 1991, es va doctorar en Estudis Ibèrics a la Universitat de Bolonya, on hi va impartir docència de literatura espanyola i, des de l’any 1996, també de llengua i literatura catalanes. Ha estat professor de literatura espanyola contemporània a la Universitat de Trieste, i des del 2001 s’ocupa de la docència de literatura catalana i espanyola a la Universitat Ca’Foscari de Venècia.

Ha basat la seva recerca acadèmica i les seves publicacions en l’estudi de la literatura catalana i espanyola contemporània, amb un interès especial en la traducció. De fet, ha contribuït enormement a difondre la literatura catalana en italià, les seves traduccions són nombroses: La veu melodiosa (Montserrat Roig), Per un sac d’ossos (Lluís Anton Baulenas), Animals tristos (Jordi Puntí), La pell freda ( Albert Sànchez-Piñol), Un home vulgar (Miquel de Palol), Llibre de cavalleries (Joan Perucho), entre d’altres. També és expert en la vida i obra de Ramon Llull, de qui n’ha publicat la traducció a l’italià de l’obra Consolatio Venetorum, un diàleg de Llull amb un senyor de Venècia sobre un problema moral i polític amb Gènova. Aquesta traducció el va portar a pronunciar la lliçó inaugural a l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2008-2009 d’estudis catalans a l’exterior organitzada per l’Institut Ramon Llull a Palma, amb el títol “Ramon Llull, Venècia, Gènova i la Mediterrània”.

El Dr. Patrizio Rigobon és actualment el president de l’Associació Italiana d’Estudis Catalans, entitat constituïda l’any 1978 per donar a conèixer la llengua i la cultura catalanes en l’àmbit acadèmic italià.


Amb motiu de l’atorgament d’aquests premis, la Generalitat de Catalunya va preparar un joc interactiu sobre la vida de Pompeu Fabra, us animem a que proveu els vostres coneixements: http://www.gencat.cat/llengua/premispompeufabra/joc/