Imatge Mariona Masferrer
Del videoart a l'animació japonesa a la Universitat de Manchester
per Mariona Masferrer - Friday, 4 December 2009, 13:26
 

El Departament d'Espanyol, Portugués i Estudis Llatinoamericans de la Universitat de Manchester, per iniciativa del professor de català Adrià Castells acollirà, la setmana que ve, dues conferències que, a través de perspectives diferents, intentaran il·lustrar la vitalitat de la llengua catalana i les seves expressions artístiques.

El proper dia 7, Gala Pujol, directora de l'International Festival of Movement on Screen, impartirà una conferència per presentar als estudiants de català la creació catalana en suports mediàtics. Un recorregut cronològic per aquest camp cultural: des dels vídeos experimentals dels anys 60, el Tvart en els 70, els Mass Media and commuunity based projects de la dècada dels 80, la incursió d'instal·lacions multidisciplinàries i treballs a la xarxa en els anys 90 i l'actualitat del gènere entrat el segle XXI. 

D'altra banda, el dia 9 de desembre, el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Jordi Mas impartirà la conferència "Dubbing Japanese anime into Catalan: some translation and cultural aspects". Mas parlarà sobre la introducció de la cultura japonesa a Catalunya i de l'arribada de les produccions d'animació japoneses, sovint a través de TV3. A més a més, es tractaran aspectes lingüístics i de traducció.

Aquesta és una de les activitats que el Northern Research Network in Catalan Studies acull. Una associació que inclou les universitats del nord d'Anglaterra (Leeds, Liverpool, Manchester, Sheffield i Lancaster) i que pretén unir esforços per potenciar la investigació en matèria d'estudis catalans i per organitzar actes culturals oberts a tota la comunitat.