Imatge Mariona Masferrer
Mémorial 1939 - 2009 a Mont-real
per Mariona Masferrer - Monday, 23 November 2009, 09:55
 

memorial.jpg

El passat dimecres 18 de novembre va tenir lloc a Mont-real la commemoració al Quebec del 70è aniversari del final de la Guerra Civil i de l’inici de l’exili català: Mémorial 1939-2009.

L’acte va començar amb unes paraules d’Andrew Davis, Delegat de la Generalitat de Catalunya als Estats Units, per donar la benvinguda als més de 120 assistents.

La concepció i presentació de l’acte va anar a càrrec del responsable del programa d’Estudis catalans a la Université de Montréal, l’Èric Viladrich i Castellanas, que va començar amb una breu introducció històrica sobre la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, la dictadura i la transició des d’una perspectiva catalana.

Entre l’audiovisual utilitzat per il·lustrar-ho, es va presentar el vídeo del discurs de Pau Casals a les Nacions Unides denunciant el règim de Franco l’any 1971. Per aquest motiu, durant tot l’acte, un violoncel va presidir l’escenari en record del gran mestre.

Durant la segona part, es va presentar Memorial Democràtic i les polítiques de memòria històrica a Catalunya. Finalment es va informar als assistents de la inauguració de les “Escales dels canadencs” el passat 24 d’octubre al barri de la teixonera de Barcelona en records als “mac-paps”: els més de 1500 voluntaris canadencs i quebequesos del batalló MacKenzie-Papineau que van lluitar al costat de la República durant la Guerra Civil, dels quals més de la meitat van morir en combat, especialment durant la Batalla de l’Ebre.

Va ser aleshores quan la colla dels Castellers de Mont-real va aixecar el “Pilar de la memòria” com a homenatge als brigadistes canadencs i a tots els catalans i catalanes que van haver d’abandonar Catalunya l’any 1939.

La tercera part de la vetllada es va centrar en l’emotiva presentació del projecte Memòria de la guerra Civil i de l’Exili català al Quebec”: set joves lectors i lectores van escenificar el record d’aquells catalans i catalanes (avui quebequesos) havent viscut la guerra civil, la retirada del 39, la postguerra a Catalunya, els primers anys d’exili als camps de concentració i la seva posterior arribada al Quebec (sovint després de fer escala a Amèrica del Sud).

Com a cloenda, Andrew Davis va saludar i obsequiar un a un els testimonis homenatjats amb un pin del Parlament de Catalunya. Els testimonis i llurs lectors es van anar aplegant dalt de l’escenari, escenificant així el traspàs de la memòria entre generacions, mentre la violoncel·lista Michelle Nepveu interpretava en directe el “Cant dels ocells” de Pau Casals.

El Casal català del Quebec va oferir un brindis d'honor a la mateixa sala de la Maison de culture de Côte-des-Neiges on es presenta, des del passat 9 d'octubre i fins el proper 10 de gener, l'exposició "República! Cartells i cartellistes (1931-1939)".

Per veure una selecció de fotografies de la vetllada es pot consultar el web www.ccquebec.info/memorial3909

(Notícia enviada per l'Èric Viladrich, professor de la Universitat de Mont-real).