Imatge Mariona Masferrer
I Jornada Catalunya-Hongria, “Catalunya amb ulls hongaresos”
per Mariona Masferrer - Tuesday, 17 November 2009, 11:58
 

El Departament d’Estudis Hispànics de la Universitat de Szeged (Hongria) va acollir el dia 12 de novembre la I Jornada Catalunya-Hongria, "Catalunya amb ulls hongaresos", una trobada acadèmica que va comptar amb la col·laboració de l’IRL i que va reunir experts en catalanística del món acadèmic hongarès que es van aproximar a la realitat catalana des de perspectives diverses.

La jornada s’inaugurà de mans del Prof. László Révész, cap del Departament d’Arqueologia de la Universitat de Szeged, qui presentà part de la bibliografia de l’exposició "Princeses de terres llunyanes. Catalunya i Hongria a l’Edat Mitjana", present el curs passat al Museu Nacional d’Història de Catalunya i actualment al Museu Nacional d’Hongria, a Budapest. Posteriorment, la Prof. Ildikó Szijj, del departament de portuguès de la Universitat de Budapest, va iniciar les conferències amb una comparativa de diferents llengües romàniques respecte del català. El Prof. Tibor Berta, cap del departament d’Estudis Hispànics a Szeged, va exposar la situació dels estudis catalans a Hongria, iniciats fa 40 anys gràcies al Prof. Kálmán Faluba.

L’acte es va reprendre amb la intervenció d’András Gulyás, antic cònsol general d’Hongria a Barcelona i actual assessor del president de la República d’Hongria; la Prof. Dóra Faix, especialista en literatura catalana a Budapest, féu una exposició sobre les tradicions dels Països Catalans; i Ádám Anderle, historiador, hispanista i antic cap del Departament d’Estudis Hispànics de la Universitat de Szeged, parlà d’un dels primers comunistes hongaresos que va fer una estada a Barcelona, Ernö Gerö. Posteriorment, una taula rodona formada per Krisztina Nemes (traductora d’Imma Monsó i Jesús Moncada), Balázs Deri (musicòleg i traductor de Ramon Llull, Ausiàs March i Joan Salvat-Papasseit) i Dóra Bakucz (traductora d’Albert Sánchez Piñol i d’obres de teatre català) va servir per reflexionar sobre la salut de la traducció a l’hongarès d’obres de la literatura catalana.

La primera edició d’aquesta jornada Catalunya-Hongria va concloure amb l’acte "El final del franquisme i la transició democràtica a Catalunya", una projecció de la pel·lícula "Salvador" de Manuel Huerga.