Andreu Bosch
El català, llengua convidada a Expolangues París 2010
per Andreu Bosch - Tuesday, 10 November 2009, 09:48
 

[La fira tindrà lloc a la capital francesa del 3 al 6 de febrer]

La projecció exterior de la llengua catalana compta amb una fita més que ens ubica dins els paràmetres de la normalitat en l’ecosistema cultural i lingüístic europeu: la llengua catalana serà la convidada d’honor a l’edició del 2010 de la fira internacional d’idiomes i cultures Expolangues Paris. De la mà de l’Institut Ramon Llull i altres institucions dels Països Catalans, hi serem presents amb el lema “Le catalan, la langue de 10 millions d’Européens”.

Amb aquest lema es vol remarcar, d’una banda, el nombre de parlants en el context europeu, que ubica el català en la 12a posició de llengües amb més parlants a Europa; i, d’una altra, que el català és una llengua de quatre estats europeus (Estat espanyol, Andorra, França i Itàlia). Però, sobretot, es pretén difondre un missatge de llengua d’ús normal en tots els àmbits: una llengua de creació, dels mitjans de comunicació, de l’administració, de les empreses, de la ciència i la recerca, de les noves tecnologies, de l’ensenyament des de l’educació infantil fins a l’etapa universitària… Una llengua d’internet, la 26a més present en el món virtual i que ocupa la 8a posició en la blogosfera, que compta amb eines d’aprenentatge multimèdia de referència com el parla.cat, impulsat per la Secretaria de Política Lingüística, l’Institut Ramon Llull i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Expolangues París congrega anulament uns 25.000 visitants i més de 200 expositors que representen més de 60 llengües de 20 països diferents; és un referent en l’àmbit de l’educació i de les noves tecnologies aplicades a l’aprenentatge de les llengües, i també punt d’informació d’estades lingüístiques i cursos d’estiu d’oferta ben variada. Expolangues és una plataforma per presentar les diverses possibilitats d’aprendre un idioma i alhora donar a conèixer les cultures, les característiques lingüístiques i els programes d’educació de les llengües que hi participen. I representa un punt de trobada dels professionals, les editorials i les institucions implicades en l’ensenyament i l’aprenentatge de les llengües. Per això, any rere any l’Institut Ramon Llull hi és present, en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats, com també a les altres fires europees més rellevants, com Expolingua de Berlín i The Languages Show de Londres, amb dues organitzades aquest novembre amb presència de la llengua catalana.

[El català serà convidat d’honor després que ho hagin estat el rus i el xinès]

El 2010 serà el torn de la llengua catalana com a convidada d’honor del saló. I ho serà després que Expolangues hagi tingut com a convidats d’honor els darrers tres anys la Unió Europea(2009), la República Popular de la Xina (2008) i la Federació Russa (2007). Hi vull insistir: és un esdeveniment de reconeixement internacional normal (i, doncs, potent) que el català hi agafi el relleu del rus i del xinès o de les llengües oficials de la Unió Europea.

En aquest sentit, la llengua catalana hi serà representada per totes les institucions que conformen la Fundació Ramon Llull, des del Govern d’Andorra (l’estat europeu on el català és l’única llengua oficial i, doncs, que garanteix la presència de la llengua catalana a l’ONU) fins als governs de les Illes Balears i de la Generalitat de Catalunya (a través de la participació directa del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa i de la Secretaria de Política Lingüística), a més del Consell General dels Pirineus Orientals, la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull i de la ciutat de l’Alguer. També hi tindrà un paper destacat la Xarxa Vives d’Universitats, que representa i agrupa les 20 universitats de tots els territoris de parla catalana. Naturalment que l’estand de la llengua catalana aixoplugarà altres institucions de referència, com l’Institut d’Estudis Catalans, Linguamón, l’Ajuntament de Perpinyà, etc.

Cal tenir present que Expolangues és un esdeveniment organitzat pel Groupe l’Étudiant, que compta amb una àmplia cobertura publicitària i de difusió a través de la cadena de televisió francesa TV5 Monde. Per això, si aneu a París a partir de desembre, no us hauria de sorprendre trobar-hi al metro i a altres panells publicitaris de rues i boulevards el cartell de la 28a edició del Saló d’Expolangues amb títol ben remarcat: “Le catalan, invitée d’honneur: la langue de 10 millions d’Européens”. No us en sorprengueu: és normal. Mentrestant, aneu escorcollant-ne virtualment el programa d’activitats que la llengua catalana hi desplegarà a través del web www.expolangues.fr. Us convido a navegar-hi, de la mateixa manera que des del saló d’Expolangues convidem el públic francès i d’altres països a navegar en català per Europa.

Article publicat a El Punt el 10 de novembre de 2009