Imatge Neus Crisol Milian
Lliurament del XIX Premi Internacional Ramon Llull a Denise Boyer
per Neus Crisol Milian - Thursday, 22 October 2009, 09:12
 

La catedràtica d'Estudis Catalans de la Universitat de la Sorbona (París), Denise Boyer, rebrà el XIX Premi Internacional Ramon Llull de mans del vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira. L'acte de lliurament tindrà lloc el 22 d'octubre a les 12h al saló Torres Garcia del Palau de la Generalitat.

Des de l'any 2004 el premi es convoca anualment i de forma conjunta entre la Fundació Congrés de Cultura Catalana i l'Institut Ramon Llull i està dotat amb 10.000 euros. El premi reconeix el conjunt d’una obra d’un estudiós estranger, escrita en qualsevol llengua i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica o cultural catalana; una institució estrangera que s’hagi dedicat a la promoció de la llengua i la cultura catalanes en el seu país; la dedicació constant d’un traductor d’obres catalanes a qualsevol llengua; o l’aportació teòrica o pràctica d’una persona de qualsevol país que hagi significat una important contribució al coneixement, reconeixement, promoció o defensa d’una o més cultures o ètnies sense estat propi.

Enguany, el jurat va decidir atorgar-lo a Denise Boyer "per la seva llarga trajectòria acadèmica com a estudiosa de la llengua catalana, a la Universitat d'Orleans primer i després a la Sorbona, per les seves traduccions i estudis, i per la seva dedicació com a directora del Centre d'Estudis Catalans de París". Denise Boyer és catedràtica d'estudis catalans de la Universitat de París - Sorbona des del 2003 i fins fa uns mesos dirigia el Centre d'Estudis Catalans. Anteriorment havia estat catedràtica de literatura contemporània a la Universitat d'Orleans. Especialista en poesia catalana contemporània, Boyer ha treballat intensament l’obra de Salvador Espriu, però també ha estudiat la tradició de la tanka i el haikú en la poesia catalana de Carles Riba i Agustí Bartra, i ha traduït diverses obres de Narcís Comadira. En narrativa, ha escrit articles sobre l’obra de Mercè Rodoreda i ha cotraduït, amb Núria Oliver, L’illa Flaubert de Miquel Àngel Riera. És membre de l’Associació Francesa de Catalanistes.

En les darreres edicions els guardonats van ser: el 2008, Michael van Walt van Praag, cofundador del Consell Internacional per a la Pau dels Estats, dels Pobles i de les Minories; el 2007, Alan Yates, catedràtic emèrit d'Estudis Catalans a la Universitat de Sheffield; el 2006, Tilbert Stegmann, catedràtic de Filologia Romànica de la Universitat de Frankfurt; el 2005 Paul Preston, catedràtic d'Història Contemporània a la London School of Economics, i el 2004, Giuseppe Tavani, catedràtic de Filologia Romànica de la Universitat La Sapienza de Roma.

Denise Boyer