Imatge Neus Crisol Milian
El director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull visita les universitats de la costa est dels Estats Units
per Neus Crisol Milian - Friday, 16 October 2009, 10:57
 

Aquesta setmana el director de l’Àrea de Llengua i Universitats ha visitat algunes de les universitats nord-americanes que ofereixen docència d’estudis catalans amb el suport de l’Institut Ramon Llull.

Acompanyat de la delegada de l’Institut Ramon Llull a Nova York, Jadranka Vrsalovic-Carevic, i de la coordinadora de l’Àrea de Llengua i Universitats, Ariadna Puiggené, Andreu Bosch s’ha reunit amb professors i acadèmics que potencien els estudis catalans des de les seves universitats.?

Concretament, s’ha reunit amb el prof. Enric Bou, president de la North American Catalan Society i catedràtic i cap del departament d’estudis hispànics de la
Universitat de Brown, a Providence, que durant aquest curs acadèmic acull com a professor visitant el filòsof, polític i assagista Xavier Rubert de Ventós. En aquesta universitat des de fa tres anys la professora Carlota Benet hi imparteix dos cursos de llengua catalana i un de cultura, a més de seguir la seva recerca de doctorat sobre la percepció de la societat nord-americana a la novel·la catalana dels anys 70 ençà.?

El director de l’Àrea també ha visitat la
Universitat de Columbia, on s’han iniciat aquest curs acadèmic els estudis de català subvencionats per l’Institut Ramon Llull. La professora Elsa Úbeda compta en aquest primer semestre amb una desena d'estudiants de nivell bàsic de llengua catalana. El catedràtic i cap del departament d’espanyol i portuguès, Carlos J. Alonso, juntament amb el professor Jesús Rodríguez Velasco, han acordat amb el director la planificació d’activitats acadèmiques complementàries sobre sociolingüística, política lingüística i identitats nacionals de cara a donar una major projecció als estudis catalans en aquesta universitat a partir del 2010.

Una altra de les visites programades ha estat al Graduate Center de la City University of New York (CUNY), centre on s’imparteixen exclusivament cursos de doctorat que compten amb un gran prestigi acadèmic als Estats Units. És en el departament d'estudis hispànics i luso-brasilers, dirigit per la Dra. Lía Schwartz, on hi ha adscrita la càtedra Mercè Rodoreda en la qual s'imparteix anualment un seminari de doctorat sobre literatura catalana contemporània a càrrec del Prof. Enric Bou, que enguany se centrarà en la literatura de l’exili. Arran de la visita s’ha obert la possibilitat d’oferir, a partir del proper curs acadèmic, altres seminaris sobre temes de lingüística i sociolingüística catalanes que es complementarien amb l'oferta de doctorat de la càtedra de gallec que dirigeix el Prof. José del Valle del mateix departament.? 

 A la Universitat de Georgetown, a Washington, han estat rebuts pel degà del Georgetown College, Prof. Dr. Chester Gillis, que s'ha mostrat interessat a consolidar els estudis catalans en aquesta prestigiosa universitat. Prèviament s’han reunit amb la Prof. Cristina Sanz, reconeguda lingüista i responsable acadèmica dels estudis catalans, i amb el catedràtic i cap del departament d’espanyol i portuguès, Prof. Alfonso Morales, juntament amb la professora de català Cristina Real, que s'hi acaba d'incorporar aquest curs. Durant la visita també han pogut conèixer estudiants de diverses disciplines en una trobada organitzada per la prof. Sanz a la Biblioteca McGhee de Georgetown, alguns dels quals havien participat en el programa que aquesta universitat organitza cada estiu a Barcelona i que s'han mostrat molt intertessats a aprofundir en qüestions relacionades amb el bilingüisme.

Finalment, s'han reunit amb diversos responsables de la New York University, conctetament amb el prof. Ryan Poynter, Associate Director of Academic Affairs, la prof. Sibylle Fischer, cap del departament d’espanyol i portuguès d’aquesta universitat, la prof. Jordana Mendelson del mateix departament, i Mary Ann Newman , directora del Catalan Center adscrit al Centre d’Estudis Europeus i Mediterranis d'aquesta universitat. En el decurs de la reunió s'han estudiat diverses possibilitats per consolidar-hi els estudis catalans, entre les quals la incorporació d'un professor visitant de cara al 2010.

Actualment, un total de 12 universitats dels Estats Units ofereixen docència d’estudis catalans amb el suport de l’Institut Ramon Llull, estudis que són seguits per gairebé 300 estudiants.?


AB i Enric Bou

Andreu Bosch i Enric Bou

Universitat de Columbia

Jadranka Vrsalovic-Carevic i Andreu Bosch a la Universitat de Columbia

Universitat de Georgetown

Universitat de Georgetown

Prof Cristina Sanz

Andreu Bosch, Ariadna Puiggené i Cristina Sanz