Imatge Neus Crisol Milian
CANVIS AL CENTRE D'ESTUDIS CATALANS DE PARÍS
per Neus Crisol Milian - Wednesday, 21 October 2009, 11:39
 

El passat 14 de setembre es va reunir el Consell del Centre d’Estudis Catalans de la Universitat Sorbonne-París IV, format per universitaris i personalitats catalanes i franceses, per aprovar, entre d’altres qüestions, un canvi en els estatuts que afavorirà la presència de dos membres més de ple dret en la composició del Consell: per part catalana, a banda de l’Abat de Montserrat, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el president de l’Institut d’Estudis Catalans també serà membre de ple dret el director de l’Institut Ramon Llull. Per part francesa, s’ha incorporat al Consell el vicepresident del consell científic de la Sorbona. Aquesta modificació va ser ratificada pel Consell de la Universitat el dia 16 d'octubre de 2009.

D’altra banda, també es va elegir a la Dra. Mònica Güell com a nova directora del Centre. La Dra. Güell ha treballat a la Universitats d’Orleans i a la Universitat de Tolosa –Le Mirail, i actualment és catedràtica de llengua i cultura catalanes a la Universitat de París IV – La Sorbona. Aquesta és una de les dues càtedres de català com a llengua estrangera que existeixen a França, juntament amb la de la Universitat de Montpeller.

El Centre d’Estudis Catalans de la Universitat Sorbonne-París IV té com a objectiu organitzar cursos de llengua i civilització catalanes, promoure activitats culturals a la regió de París i establir relacions entre el món universitari, artístic, literari i econòmic en aquest mateix àmbit. La Dra. Denise Boyer, reconeguda per les seves traduccions de Narcís Comadira i pels seus estudis de l’obra d’Espriu i Riba, ha estat durant més de cinc anys al capdavant del Centre, duent a terme iniciatives com la celebració dels 30 anys del Centre, que va comptar amb la presència del Pare Taxonera, Salvador Giner i Antoni M. Badia i Margarit, entre d’altres personalitats. Durant aquest temps s’hi han organitzat exposicions i xerrades de tota mena i també, gràcies a la implicació de la Dra. Boyer i el suport de l’Institut Ramon Llull, s’ha dut a terme la digitalització de més de 2.500 monografies i material audiovisual que constitueixen el Fons Cambó de la biblioteca del Centre. La tasca de la Dra. Boyer s’ha vist recentment reconeguda amb l’atorgament del Premi Internacional Ramon Llull, concedit per l’Institut Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

El proper 1 d’octubre, el poeta Ramon Dachs inaugurarà el cicle d’activitats culturals per al curs acadèmic 2009-2010 amb la conferència “Realitat i ficció d’un viatge poètic a l’Antàrtida, 2009”, ja sota la direcció de Mònica Güell.