Imatge Glòria Estapé
Taller Internacional “Cuba i Catalunya: trobada de pobles i cultures"
per Glòria Estapé - Thursday, 28 May 2009, 10:03
 

Els dies 4, 5 i 6 de maig va tenir lloc a l'Havana el I Taller Internacional Cuba i Catalunya: trobada de pobles i cultures. Era la primera vegada que a Cuba es feia un esdeveniment d'aquest tipus i amb ventall tan ampli.

El Taller Internacional “Cuba i Catalunya: trobada de pobles i cultures” té com a objectiu aprofundir els aspectes pròpiament catalans que van intervenir en la conformació de la identitat cubana diversa, fruit d’un difícil procés històric de ruptures i convergències entre homes, interessos i cultures, així com en les aportacions d’aquest gresol d’influències en terres mediterrànies i les maneres en què s’han expressat.

Així doncs, el tret distintiu d’aquesta trobada és el diàleg entre especialistes interessats a dilucidar les influències mútues que s’han manifestat en ambdós costats de l’Atlàntic, des de perspectives múltiples i transdisciplinars que relacionin història, economia, antropologia, lingüística, art, estètica i sociologia, a fi de superar enfocaments reduïdament historicistes cap a la visió d’una contemporaneïtat “transversalitzada” d’aquests processos

Hi van assistir alguns dels més prestigiosos investigadors cubans (Áurea Matilde Fernández, María del Carmen Barcia, Óscar Zanetti, María del Carmen Alba, Núria Gregori, Eduardo Luis Rodríguez, etc.) i experts i professors catalans com ara Tate Cabré, Xavier Ferré, Joan Joan M. Ferran, Lluís Costa Jaume Aymar i tothom va quedar d’allò més content. De fet, els investigadors sol·licitaven participar-hi. Adrián F. Díaz, premi de pintura al Fòrum de Barcelona 2004, va voler participar amb una exposició d’alguns dels seus quadres a la Facultat. També l’últim dia es va comptar amb la presència d’Abelardo Estorino, Premi Nacional de Teatre i Literatura, i va assistir a la lectura dramatitzada d'Àngels Aymar a la Facultat d’Arts i Lletres.

D’aquest taller, n’han sortit força coses. Les enumerem per no deixar-nos-en cap:

1. S'han fet conèixer, que és molt important! Molts dels investigadors no sabien que hi ha una Càtedra Catalana a la Universitat.

2. Molts dels investigadors cubans no es coneixien entre ells. Ha estat un punt de trobada i d’intercanvi tant d’idees com intergeneracional. Tothom estava molt content i satisfet de poder trobar-se i compartir diferents punts de vista. A banda, han sorgit força temes que ningú ha estudiat i això dóna un punt de partida als alumnes de la Càtedra perquè comencin a indagar per a les seves tesis de final de carrera.

3. Un conveni d’intercanvi amb la Universitat de Girona.

4. Un possible conveni amb la UAB.

5. Estan buscant una editorial per publicar l’obra La Indiana d’Àngels Aymar en versió bilingüe. L’Àngels hi està molt interessada, fins i tot està disposada a rebutjar als drets d’autor si es fa amb una editorial cubana.

6. La publicació de les 20 ponències que hi ha hagut en aquests tres dies.

Us n'adjuntem unes quantes fotos.

Melissa Velert, Leya Benson i Jordi_OllerTrobada de pobles i cultures