Imatge Nausica Solà
Catalan Culture Week
per Nausica Solà - Wednesday, 20 May 2009, 09:29
 

Santa BarbaraRobert Casas. El dia 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, va posar fi a la segona setmana cultural catalana de la Universitat de Califòrnia Santa Barbara. L'objectiu, que continuava sent el mateix amb el que va néixer la primera setmana catalana, era el de mostrar diferents paisatges, diferents escenes de la cultura catalana, aquest any amb un especial èmfasis en el teatre.

El curs 2007-2008 vam extendre el programa de català ampliant la presència de les assignatures d'un sol trimestre a els tres trimestre del curs acadèmic. El nombre d'estudiants no ha parat de créixer. La universitat de Santa Barbara té un dels departaments d'espanyol més potents dels estats units i aquest coneixement previ del castellà per part de molts estudiants els facilita l'entrada a l'aprenentage del català. Aquest any hem tingut més de 120 estudiants.

La realitat és que molts d'aquests alumnes no han visitat mai les terres catalanes i és fa difícil transmetre'ls que és una cultura viva. L'objectiu doncs, no deixa de ser acostar la cultura catalana fins la universitat, perquè els estudiants que ja hi estan matriculats hi puguin tenir un acostament en primera persona. També serveix per cridar l'atenció de possibles alumnes que participen en la setmana cultural. Un altre dels objectius, força primordial, és situar el català en una posició destacada dintre del departament d'espanyol, perquè els propis companys hi entrin en contacte, i per facilitar més endavant l'obertura de la mentalitat hispanista cap a una mentalitat ibèrica.

Un altre dels pilars bàsics és mostrar facetes diferents i diferenciades per mostrar la riquesa i la varietat de la nostra cultura. De la presència bàsica de la música clàssica (amb un concert tècnicament fantàstic i profundament emotiu ofert per Rocío Martínez i John Ballerino) a les sardanes, de l'aplec a les conferències, de la celebració del dia de Sant Jordi a l'exposició sobre dones escriptores catalanes o la presència impagable de Jordi Galceran i el Mètode Grönholm.

Aquest últim punt ha estat fruit d'una conjunció astral inesperada. En Jordi Galceran està gaudint d'un any sabàtic a la ciutat de Nova York on prepara l'estrena del Mètode a Broadway. A més, la seva traductora oficial a l'anglès resulta que és professora de la Universitat de Santa Barbara. El professor Leo Cabranes va quedar encantat amb l'obra, es va posar en contacte amb ella i amb l'Àngela Cruz van muntar una lectura dramatitzada. En principi només havien d'interpretar un parell d'escenes però al final van acabar interpretant tota l'obra. La Sharon Feldman, una de les principals especialistes en teatre català dels estats units va aportar el punt de vista més teòric. (per cert! que simpatiquíssima!!)

De cara al proper any queda clar que s'ha d'involucrar més als companys i els estudiants en l'organització de tot plegat. Tot i alguns entrebancs logístics d'última hora el balanç final és molt i molt positiu. El nombre de participants ha crescut i molt respecte l'any passat. Malgrat que es fa difícil fer un recompte final, podem dir que hi han assistit unes 200 persones.

La nostra voluntat de cara a properes edicions és la de consolidar la setmana cultural catalana com una de les celebracions bàsiques del departament d'espanyol de la UCSB. Esperem que mica a mica s’ampliï el nombre d'estudiants interessats a continuar estudiant la cultura catalana i que més estudiants graduats tirin per aquest camí. Esperem que aquesta mena d'actes ajudin a canviar mentalitats i es comencin a plantejar els intercanvis de professors i els intercanvis d'estudiants graduats.

És molt d'hora, però tot apunta a que l'any que ve el tema serà "Catalan Memories" i focalitzarà en la memòria històrica.

També s'ha de dir que la presència de l'Institut Ramon Llull en els actes ha estat de vital importància. No tan sols ha donat un plus d'oficilitat sinó que ha ajudat a consolidar la col·laboració entre ambdues institucions. Per part meva he de dir que ha ajudat a donar visibilitat a tota la feina i també ha potenciat l'estatus del lector com a membre d'un organisme oficial, complex i eficient (off the record: i per conèixer a una gent estupenda! dóna gust tenir la sensació de que es treballa en un lloc amb persones tan fantàstiques)

Aquesta ha estat la setmana cultural catalana d'enguany. Tota una sèrie d'actes per explicar que la cultura catalana és una cultura viva, rica, dinàmica, diversa, acollidora, divertida, amb un passat potent i diferent. Esperem que tot plegat serveixi per despertar interessos i ampliar o canviar mentalitats.